7 tips die een reisdagboek bijhouden makkelijker maken

Ik heb het mezelf al vaak voorgenomen en toch is het niet zo makkelijk als het lijkt: met regelmaat iets in je reisdagboek noteren, zodat je er later op kan terugkijken en weer even kan wegdromen. Hier geef ik 7 tips die het makkelijker maken!

Eerlijk gezegd vind ik het concept ‘dagboek’ maar niets, dan lijkt het alsof je elke dag MOET schrijven en het is niet dat er elke dag wereldschokkende dingen gebeuren waar je echt zou moeten over schrijven. En het omgekeerde geldt ook.
Soms heb je van die dagen die zodanig vol fantastische (of verschikkelijke, kan ook) gebeurtenissen zaten dat je hele pagina’s vol kan schrijven. Je kan er zelfs flashbacks bij maken of er toekomstplannen bij noteren.

toekomstplannen-dagboek_NomadicTravelBliss


Waar kan je over schrijven?

Met andere woorden: niets moet, alles mag en zeker in een reisdagboek!
Je kan bijvoorbeeld schrijven over:

 • waar je bent
 • met wie je er bent
 • wat je gedaan hebt of nog van plan bent om te doen
 • waar je overnacht
 • wat je gegeten hebt πŸ˜‰

Je was onder de indruk van een Thaise tempel in Bangkok? Opschrijven!
Je hebt de lekkerste sushi gegeten of had je bedenkingen bij die laatste gyros? Opschrijven!

Als je minder of gewoon helemaal geen zin hebt om te schrijven, kan je ook gewoon een paar kernwoorden noteren, een tekening maken of ruimte vrijhouden om er later toegangstickets van een museum of het openbaar vervoer in te kleven, eventueel met wat commentaar erbij. Eens thuis zal je jezelf dankbaar zijn! Zeker als je, zoals ik,Β  achteraf over je avonturen wil schrijven of een fotoalbum wil maken met al je geweldige foto’s in. Ik schrijf wel nog eens een artikel over hoe je dat het best kan doen.


7 tips om het je makkelijker te maken

 1. Schrijf terwijl je het wow-gevoel nog hebt, dat motiveert je om je belevenissen op te schrijven.
 2. Schrijf wanneer je nog fris bent, tegen 23u en na een drukke dag wil je enkel nog gaan slapen, of het lokale nachtleven induiken natuurlijk.
 3. Ben je op restaurant? Wanneer je gezelschap even naar het toilet moet of je alleen aan het lunchen of dinneren bent, kan jij in plaats van je smartphone (we doen het allemaal) je boekje bovenhalen om er alvast een paar anekdotes in te noteren. Veel nuttiger dan te checken of iemand al je nieuwe profielfoto heeft geliket. Of gebruik gewoon je smartphone zelf, als je liever je reisdagboek online bijhoudt, op een blog bijvoorbeeld.
 4. Wanneer je de dag erna een drukke planning hebt, kan je de avond ervoor al wat schrijven over wat je gaat doen en wat je verwachtingen daarbij zijn. Het is soms echt grappig om te zien dat dingen heel anders zijn uitgedraaid dan hoe jij op voorhand had gedacht en die variatie maakt je reisboekje extra interessant om te lezen.
 5. Is er niet veel gebeurd die dag of heb je juist een frustrerende dag achter de rug (een ganse dag op de trein gezeten, je hebt overal pijn en je bent het zo beu), dan kan even schrijven je doen ontspannen. Zie het als mentale yoga.

 6. Als je er een ‘echt’ boekje op nahoudt, investeer dan op voorhand in goed schrijfgerief. Niemand heeft zin om te schrijven met een slechte pen. En in een boekje in een iets groter formaat komen tickets, post-its, knipsels, gedroogde bloemen nog beter tot hun recht.
 7. Er zijn geen regels, als jij wil schrijven op de middag, dan doe jij dat! En wie zegt dat je moet schrijven, tekeningen zijn minstens even interessant. En speel met kleur!

reisdagboek-voorbeeld_NomadicTravelBliss.jpg


Blijven schrijven!

Je hoeft je ook helemaal niet te beperken tot schrijven op reis. Eens je de smaak te pakken hebt, blijf je gewoon gaan met die schrijfbanaan!Β πŸ˜‰ Het is bewezen dat het je helpt bij het verwerken van je emoties en het is gewoon heel leuk om een paar jaar nadien alles terug te lezen. Je bent constant in verandering en niets maakt dat duidelijker dan je dagboek, waarin je zelf kan lezen hoe hard je bent veranderd en welke geweldige dingen je allemaal al hebt gedaan. Een goed idee voor mensen in hun Quarter Life crisis. πŸ˜€

Ik ben vlak voor mijn verjaardag opnieuw beginnen schrijven in een nieuw boekje. Ik heb zelfs speciaal voor de gelegenheid van mijn laatste twintigerjaar een gloednieuwe Parker-pen gekocht, met zwarte inkt. Want dat staat fancy. πŸ˜‰
Het is geen dagboek en geen agenda (zoals in Bridget Jones’s Diary, dat is gewoon een agenda), want ik schrijf er zeker niet elke dag in, maar het is wel mijn schriftje waarin ik vanalles kwijt kan.

2016_Dayplanners
Ik ben gek op de boekjes van Paperblanks, zoveel leuke designs! De meeste hebben handige sluitingen, zodat je boek niet openvalt in je tas. Ze komen in allerlei maten, aan jou de keuze! Hiernaast zie je er een aantal. Ik heb zelf het rode boekje in formaat ultra met gelijnde pagina’s uit deΒ Old Leather Foiled-collectie.

 


De dames van Ik Wil Meer Reizen hebben ook heel leuke dingen, zoals deze, waarin je mini-kraskaartjes kan toevoegen voor een creatief effect:

scratch-dagboek

Veel schrijfplezier!

karen Signature

 

 

Advertisements

2 thoughts on “7 tips die een reisdagboek bijhouden makkelijker maken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s