Stap voor stap je budgetvriendelijke reis plannen

This article is written in Dutch, if you want to translate it to English or any other language, you can always use an online translation tool such as Google Translate.

Een reis plannen is altijd leuk! Of niet? 🙂

Gelukkig meestal wel, het kan echter een hele uitdaging zijn om de beste prijzen te vinden voor je hotel(s), vliegtickets en zelfs het transport van en naar de luchthaven. Om dan nog te zwijgen over de voorbereiding die aan je reis voorafgaat. Je wil toch niet de hele tijd met je vingers zitten draaien en terugkomen van je trip en beseffen dat je helemaal niet veel hebt gezien?

In dit artikel geef ik mijn tips mee om het plannen van je verken-/relaxvakantie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

travel-technology-keyboard

Stap 1: Check je data

Wanneer kunnen jij en je eventuele reisgezel vertrekken? Mag je verlof nemen van je werkgever? Is er eventueel een collega die je back-up kan zijn indien je voor langere tijd weg wil? Hoe dan ook, controleer dit eerst even, kwestie van niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Maar leg je vakantiedagen nog niet meteen vast, eerst nog even de prijzen checken! Soms heb je een bepaalde datum in gedachten, maar blijken de prijzen voor een weekje vroeger vertrekken veel beter te zijn. Je blijft dus best flexibel in je reisplanning.

Het is altijd handig om als werkende mens in het begin van het jaar een plan te maken met het aantal vakantiedagen die je ter beschikking hebt. Die kan je dan zoveel mogelijk koppelen aan feestdagen, zoals paasmaandag en OLH Hemelvaart bijvoorbeeld. Let wel op, het is net dan dat het duurder kan worden om te reizen. Dus het hangt ervan af wat je wil: echt op een bepaalde dag vertrekken en misschien meer betalen, maar wel minder dagen verlof moeten nemen. Of toch op een andere, goedkopere datum vertrekken en meer verlof moeten nemen, met dan wel de mogelijkheid om iets anders te kunnen doen op die feestdag. It’s up to you! En de schoolvakanties van je kinderen als je die hebt. 🙂

Book-Time-in-Advance (1)


Stap 2: Prijzen checken en bestemming vastleggen

 • Vliegtuig: check Google Flights!

  Zijn je vliegtickets goed qua prijs of zie je dat vertrekken op een andere dag of in de week ervoor of erna goedkoper uitkomt? Indien je flexibel bent, kan je gewoon de beste geprijsde boeken. De dagen waarop iedereen wil heen- en terugvliegen, zoals vrijdagen en zaterdagen, maakt tickets veel duurder.

  Ik wou bijvoorbeeld een reisje naar Malta plannen, vertrekken op 20 mei, zodat ik amper 3 dagen verlof moest nemen aangezien 25 en 26 mei dit jaar vrije dagen zijn. Maar natuurlijk was de prijs van de tickets veel duurder, dus ga ik nu voor een weekje eerder. Ik bekijk het dan maar zo: als ik de week ervoor een weekje weg ben, dan heb ik de week erna een werkweek van amper 3 dagen en daar is nog nooit iemand rouwig om geweest. 😀


 • Probeer een aantal maanden op voorhand te boeken!

  De vroegboekkortingen bij reisaanbieders zoals Neckermann, Sunjets, Tui enzovoort valt – voor mij in elk geval – dit jaar (2017) dik tegen en er zijn bijna uitsluitend promoties voor de all-in-blijf-maar-de-hele-week-in-je-hotel-en-fret-je-vol vakanties, maar in januari kan je soms nog een mooie slag slaan. Over het algemeen geldt: probeer 3 maanden op voorhand te boeken en als dat niet kan hou de prijzen in het oog!

  Ja, dat betekent dus ook dagelijks checken, behalve in het weekend, want dan kan je sowieso al verwachten dat de prijzen veel hoger gaan zijn. Aanbieders van vliegtuigtickets en dergelijke weten namelijk heel goed dat je in het weekend meer tijd hebt om opzoekingen te doen en gaan daar bijna altijd van profiteren. Zondagavond de prijzen checken wint ondertussen wel aan populariteit, omdat de prijzen naar het schijnt dan ook iets lager zijn, maar daar heb ik zelf nog niet veel van gemerkt.

  Prijzen vliegtickets vergelijken1_Nomadic Travel Bliss

  Boek je vlucht best 3 maanden op voorhand, na deze periode kunnen prijzen van vliegtickets snel de hoogte in gaan.

  Mijn ervaring zegt me dat zoeken én boeken op een dinsdag of woensdag het voordeligst uitkomt, aangezien deze dagen meestal goedkoper zijn dan andere.
  Vliegen zelf doe je het goedkoopst op een dinsdag, maar als je er op tijd bij bent is zaterdag zeker te doen. 

  Het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Als je écht de beste prijs wil, kijk je liefst dagelijks naar Google Flights om te zien hoe de prijzen evolueren. Daarbij kan je ook gebruik maken van de handige prijsvolger.

  Prijzen volgen in Google Flights_Nomadic Travel Bliss

  Hier is een voorbeeld van mijn vlucht van Brussel naar Malta. Je ziet hoe groot de verschillen kunnen zijn op amper 1 dag!

  Prijzen vliegtickets vergelijken_Nomadic Travel Bliss

  Een dag te vroeg of te laat boeken kan een flinke hap uit je reisbudget nemen!


 • Hotel, appartement, hostel…

  Zijn er speciale pakketten van toepassing als je een bepaald aantal dagen blijft Heeft je accomodatie goede beoordelingen? Kijk op Tripadvisor en op Trivago en boek via deze laatste bij de goedkoopste aanbieder, nadat je eerst bent gaan kijken op de website van het hotel zelf. Deze bieden vaak de allerlaagste prijs aan, maar zeker niet altijd, ook al zeggen ze op hun site van wel. Ik boek zelf vaak via Booking.com, omdat ik daar als Genius-lid korting heb. Wil je ook van een mooie korting van 15 EUR profiteren, klik dan hier.

  Wat mij betreft: als een hotelwebsite de beste prijs biedt en daarbovenop ook nog eens flexibele annulering heeft en je de mogelijkheid geeft om met je credit card te reserveren, maar pas in het hotel zelf te betalen, dan vallen de voordelen van andere bookingsites weg en ben je sowieso beter dat je via het hotel zelf boekt. In dat geval ben je ook 99,9999% zeker dat je boeking correct geregistreerd staat in hun systeem, dat is bij andere boekingssites soms wel anders. Dit heb ik gelukkig nog nooit zelf meegemaakt, maar het is altijd een goed idee om na je hotelboeking via een bookingssite te checken bij het hotel zelf of ze wel alles goed ontvangen hebben.

  Als je al een aantal keer naar een bepaalde vlucht of hotel hebt gekeken en een prijs hebt berekend, is het altijd een goed idee om van tijd tot tijd je cookies te wissen en/of via een incognito scherm te boeken.

  In het boeken van mijn vlucht naar Malta zag ik bijvoorbeeld dat Ryanair bij elke berekening de prijs voor het toevoegen van extra baggage liet stijgen van 25 EUR, naar 28 EUR en de 3de keer zelfs naar 30 EUR! Voor exact hetzelfde!


 • Transport

  Last but not least is uiteraard: hoe geraak je ergens? Of het nu van en naar de luchthaven van vertrek is of van en naar je hotel/hostel op je bestemming, het transport is een belangrijk onderdeel van een stressvrij begin en einde van je vakantie. Je wil niet als een randdebiel staan kijken of en welke bus er nu in godsnaam naar het centrum rijdt. En wat je zeker niet wil is je na een geweldige trip druk maken omdat je de halte niet vindt waar de Airport Shuttle zou moeten te vinden zijn. Dit weet ik van onze citytrip naar Praag.

  Gelukkig hebben we snel genoeg het licht gezien en een Ubertaxi geboekt vóór we onze laatste voormiddag verspilden aan het zoeken naar die verrekte bushalte. Je zou denken dat elke grote stad verschillende mogelijkheden heeft om vlot naar de luchthaven te geraken, maar dat is niet zo, tenzij je echt een uur of zelfs langer onderweg wil zijn. Zoals altijd is een voorbereid mens een relaxte mens, dus grootste tip hier: bekijk voor vertrek wat je opties zijn, voorzie een Plan B en check ook daar de beste prijzen van.

  Om terug te komen op Malta: via Ryanair kan je tickets boeken voor de Malta Transfer Shuttle én ze zijn langs daar goedkoper dan als je ze via de dienst zelf zou boeken. Op de luchthaven zelf kan je natuurlijk ook verschillende opties vinden.Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar van zodra ik geland ben wil ik geen enkele minuut meer verspillen aan zoeken naar zo’n dingen. 🙂


Stap 3: Gerust op reis vertrekken!

Nu je alles tegen de beste prijs geregeld hebt, kan je relaxed op reis vertrekken. Zorg er alleen voor dat je op tijd vertrekt, want met dat verkeer (lees: infrastructurele ramp) en die treinen in België weet je nooit. Trust me, ik ben hier als werkpendelaar naar Brussel een ervaringsdeskundige in. Het geld dat je hebt uitgespaard kan je gebruiken voor een volgende reis of voor een verwennerij tijdens je trip, je hebt het tenslotte verdiend! 🙂

Nog een reisgids nodig? Ga er een halen in de bibliotheek of je kan er een gratis downloaden, vb via mijn persoonlijke favorieten Euroreizen en Youropi. Zij focussen eerder op stedentrips dan op echte rondreizen, maar ik heb alvast al veel aan de wandelingen gehad. Vergeet ook niet om een reisverzekering af te sluiten, zeker bij avontuurlijke en/of actieve reizen.

 

Excited roommates on line at home

Dus wat hebben we geleerd vandaag? 😉

Een voorbereide mens is een relaxte mens, die ruim op voorhand zijn accomodatie, vlucht en transport heeft geboekt.

karen Signature

 

Klik hier voor de korting van 15 EUR op je hotel via Booking.com.
Heb je nog wat algemene tips nodig, klik dan hier.

Advertisements

2 thoughts on “Stap voor stap je budgetvriendelijke reis plannen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s